Ziekteverzuim beperken
Ziekteverzuim beperken is echt een onderwerp van deze tijd. Sinds 2016 zien we een stijging van het ziekteverzuim, wat vaak te herleiden is naar de arbeidsomstandigheden. Zo blijkt uit cijfers van het CBS dat een te hoge werkdruk, zwaar fysiek werk en langdurig achter een beeldscherm of in eenzelfde houding werken van grote invloed zijn op het ziekteverzuim van een werknemer.
Eind 2022 was het gemiddelde ziekteverzuim 5,6%. Al jaren zien we dat het verzuim het hoogst is in de gezondheids- en welzijnszorg (eind 2022 was dit 8%). Het verzuimpercentage in de branche verpleging, verzorging en thuiszorg lag met 9,3% zelfs hoger dan het gemiddelde. Maar ook bij zware fysieke beroepen, overheidsdiensten, juristen, sociale werkers, onderwijs en vervoer waren de cijfers schrikbarend hoog.
De ziekteverzuimcijfers geven reden tot grote zorgen bij veel werkgevers, (zorg)verzekeraars en de overheid. Als bedrijf doet u er dus goed aan te investeren in de gezondheid en vitaliteit van werknemers. Daarom zien we ook dat er steeds meer aandacht komt voor de vitaliteit van werknemers op de werkvloer, maar ook door beschikbare vergoedingen uit regelingen als het vitaliteitsbudget en het bestaan van de werkkostenregeling. Yoga op het werk en Stoelmassages worden in beide regelingen “vergoed” vanwege de aangetoonde effectiviteit op het welzijn van werknemers.
Voordelen Stoelmassage Bedrijven
Vitaliteitsdiensten als yoga of een stoelmassage op het werk kost tijd en geld, maar verdient zichzelf binnen no-time terug. Voor u als werkgever zijn deze diensten dus niet alleen een effectief middel om in te zetten als preventief verzuimbeleid, maar ook erg interessant vanwege de fiscale aftrekbaarheid en besparingsmogelijkheden. Het inzetten van regelmatige vitaliteitsdiensten als stoelmassages en yoga (minimaal één keer per maand) kan het verzuimpercentage aanzienlijk verlagen en verzuimkosten beperken. Dit blijkt ook uit verschillende onderzoeken naar de effectiviteit van een stoelmassage op het werk.
Besparingsmogelijkheden
It’s all in the numbers! Laten we daarom eens kijken naar de volgende berekening.
In de tabel gaan we uit van een middelgrote organisatie met 50 werknemers en 261 fulltime werkdagen per werknemer, een gemiddeld fulltime salaris van €2.800 en één stoelmassage per maand.
Kortom: bij een verlaging van het verzuimpercentage met minimaal 0,5% door één stoelmassage per maand, kun je als organisatie met 50 fulltime werknemers €21.640 per jaar of meer besparen. Onderzoek toont aan dat het verzuimpercentage bij regelmatige stoelmassages tot wel 12% kan afnemen, dus reken maar uit je winst! Full Body Care biedt daarnaast ook pakketten tegen een lager tarief en dankzij de fiscale voordelen en het vitaliteitsbudget bent u waarschijnlijk nóg voordeliger uit.
Ziekteverzuim beperken en Yoga
Helaas is er nog weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit van yoga op het gebied van ziekteverzuim, maar we kunnen gerust stellen dat yoga heel veel voordelen heeft met betrekking tot algeheel welzijn. Er is namelijk wél veelvuldig onderzoek gedaan naar de invloed van yoga op het concentratievermogen, het omgaan met stress, ons immuunsysteem en lichamelijke klachten.