Effecten Stoelmassage

De voordelen van een stoelmassage op regelmatige basis zijn veelvuldig wetenschappelijk onderzocht. Een groep deelnemers die regelmatig een stoelmassage kregen is vergeleken met een controlegroep die niet gemasseerd werd. Onderzoeken waar werknemers minimaal een keer per week een stoelmassage kregen bleken veruit van de meeste gezondheidsvoordelen te genieten.

voordelen stoelmassage ontspannen op het werk

De conclusie? De groep die regelmatig een stoelmassage kreeg ervaarde niet alleen minder werkstress, maar was ook alerter, accurater en had een verbeterd concentratievermogen wat de productiviteit ten goede komt. Daarnaast namen de klachten van psychische vermoeidheid en het ongemakken in bewegingsapparaat aanzienlijk af.

Wetenschappelijk onderzoek naar voordelen Stoelmassage

Vanwege de steeds hogere werkdruk en eindeloze maatschappelijke prikkels is er tegenwoordig steeds meer aandacht voor fysiek- en mentaal welzijn. Daarom mogen wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken naar de effectiviteit van verschillende stress reducerende methoden (zoals stoelmassages) natuurlijk niet achterblijven. Inmiddels zijn er door de jaren heen heel wat onderzoeken gedaan naar de effecten van stoelmassages. Aangezien veel onderzoeken raakvlakken hebben wat betreft de resultaten, zullen wij er hier maar een aantal publicaties uitlichten die van belang zijn voor de werkvloer.

International Journal of Neuroscience

Om de effecten van een stoelmassage op werkgerelateerde stress, angst, productiviteit en werkvoldoening te bepalen deden een aantal wetenschappers van universiteiten in de Verenigde Staten vijf weken lang onderzoek. Een groep medewerkers kreeg twee keer per week rond de middag een stoelmassage van 15 minuten, gegeven door een gecertificeerde masseuse. Direct na de stoelmassage was er al een afname van stress (cortisol) waarneembaar. Ook bleek uit de EEG-patronen dat alertheid, het probleemoplossend vermogen en concentratie waren toegenomen.

British Beauty Counsil

In 2021 heeft de British Beauty Counsil het onderzoeksrapport ‘The Effects of Personal Care Services on Mental Health & Wellbeing’ uitgebracht. Hoewel dit rapport gebaseerd is op gegevens uit het Verenigd Koninkrijk, kunnen we hier toch een aantal belangrijke conclusies uit trekken. Het mentale welzijn van medewerkers hangt namelijk sterk samen met ziekteverzuim – maar liefst 12,7% van de verzuimdagen in het VK wordt hiermee in verband gebracht. Door stoelmassages beschikbaar te stellen aan werknemers kan de mentale gezondheid bevorderd worden en kunnen bedrijven op de lange termijn ontzettend veel geld besparen met een relatief kleine investering.

Journal of Alternative and Complementary Medicine New York

In dit onderzoek stond vooral het effect van stoelmassages op het lichaam centraal. De deelnemers waren kantoormedewerkers die voornamelijk aan een bureau werken. Zij kregen twee keer per week gedurende een maand lang stoelmassages op de werklocatie. De resultaten lieten zien dat dit de meest effectieve manier is om pijn als spierpijn en lichamelijk ongemak aanzienlijk te verminderen en het bewegingsbereik te vergroten.

Voordelen Stoelmassage op een rijtje

Tegenwoordig zitten of staan we vaak een langere tijd in een dezelfde houding, waardoor negatieve effecten op het lichaam merkbaar zijn. Met een stoelmassage kunnen we deze negatieve effecten behandelen door de doorbloeding in het lichaam te stimuleren en te zorgen dat de gespannen spieren zich ontspannen. Daarbij hebben regelmatige stoelmassages nog een aantal grote voordelen, zoals:

  • Het draagt bij aan de algehele lichamelijke en mentale gezondheid.
  • Vermindering van (werkgerelateerde) stress en spanning.
  • Verbetering van het concentratievermogen.
  • Verbetering van de slaapkwaliteit, waardoor men uitgeruster wakker wordt en zich minder vermoeid voelt.
  • Helpt bij het opheffen van blokkades en knopen in het lichaam.
  • Een stoelmassage draagt bij aan lichamelijk bewustzijn, wat bijdraagt aan het preventief signaleren van overbelasting.
  • Dankzij de ergonomische stoel is het eenvoudig om gericht probleemgebieden aan te pakken.
  • Het is laagdrempelig, omdat een stoelmassage met de kleding aan wordt gegeven.
  • Het zorgt voor een energie boost, waardoor de medewerker zich energieker zal voelen.
  • De behandeling duurt maximaal 20 minuten, dus is eenvoudig tussen de werkzaamheden door of in de pauze in te plannen.

Financiële Voordelen Stoelmassage

Hoewel een stoelmassage veel mentale- en lichamelijke voordelen heeft, zijn er ook veel financiële voordelen. Zo zijn stoelmassages fiscaal aftrekbaar dankzij de werkkostenregeling en kunt u als werkgever mogelijk ook aanspraak maken op een vitaliteitsbudget. Daarnaast betekenen gezonde werknemers natuurlijk ook minder verzuimkosten! 

VITALITEITSDIENST

Stoelmassage